Pu Erh Klasik
50 nebo 100gVelkolistý Pu Erh Cha z provincie Yunnan na jihu Číny. Surovinou pro tmavý (nebo také Shu - připravený, cooked – ?) Pu Erh je velký list (Da Ye) Yunnanského čajovníku který už prošel procesem svinutí a vysušení. Čaj se ukládá do dlouhých řad a zalívá se vodou, co vyvolává dodatečnou fermentaci (oxidaci) při zvláštním režimu teplot. Suché listy jsou velké, tvrdé, tmavě olejově hnědé. Nálev je tmavě červenohnědý. Chuť má tento čaj výraznou, silnou, aftertaste příjemně nasládlý. Pro Pu Erhy je příznačná zvláštní silná vůně, která ovšem nesmí být nepříjemná. Oproti všeobecnému mínění o tom že Pu Erh má vonět zemitě až zatuchle, má tento čaj mít vůni výraznou, ovšem ne zatuchlou ale ovocně příjemnou a svěží. Starší Pu Erhy můžou vonět zemitě, ale ne prachem a zatuchlinou (svědčí to pak jen o špatném uskladnění v sychravých podmínkách). Pu Erh Cha jsou také odedávna známé kvůli svým léčivým účinkům. Novodobé výzkumy prokázaly že tento čaj snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, napomáhá hubnutí, příznivě ovlivňuje trávení, dobře tlumí žízeň, má antibakteriální účinky a pomáhá vylučovat jedy (škodlivé látky, toxiny). Proto Pu Erhům v Japonsku a zemích Západní Evropy se říká „čaje krásy, věčného mladí“ a v USA „fatburner“ atd. Náš Pu Erh Klasik vyležel už pár let, chuť má proto velice jemnou, a vůni čistou.